2022- LESSENREEKS Glazuren maken en begrijpen.

Gepubliceerd door stefanspottery op

Glazuren maken en begrijpen is zuivere scheikunde. Gezien de meesten de tabel van Mendeljev niet onder de knie hebben, kozen we voor een korte, toegepaste glazuurcursus: ‘ to the point’ en wel zo snel mogelijk!

Dat wil dus zeggen dat jullie alle scheikundige componenten zullen uitgelegd krijgen om een goed glazuur te maken. We vertrekken dus van goede basisformules die je dan naar hartelust kan variëren met kleurende oxides en kleur-beïnvloedende grondstoffen! Je wordt aangemoedigd om zelf na te denken over de mogelijke samenstelling van een glazuur en je krijgt de kans om deze in de studio zelf te bereiden en uit te testen aan de hand van een persoonlijke opdracht. Na het bakken worden alle opdrachten en resultaten bij elkaar gelegd, vergeleken en grondig besproken. Heel leerrijk en wonderbaarlijk! Indien gewenst eindigen we met de bespreking van enkele special-effect glazuren.
Alle staaltjes worden gebakken in een elektrische oven bij 1260°C : steengoed kwaliteit dus.
De cursus wordt gegeven op een maandag- en woensdagavond waarbij de opdrachten verschillen.

Iedereen krijgt dus alle recepten en gemaakte staaltjes mee naar huis. Dus hoe meer deelnemers- hoe groter de variëteit aan staaltjes! Bovendien bereid je de laatste avond ook een pot van je favoriete staaltje om thuis te glazuren.

De  cursus bestaat uit 5 lessen van 3 u.
5 opeenvolgende maandagen (18.30-21.30) vanaf 7 november 2022 of
5 opeenvolgende woensdagen (18.30-21.30) vanaf 9 november 2022

Deze gaan in groep door en de data liggen dus vast. Uw lesgever is Carine, ingenieur chemie en vrouw van de pottenbakker.

Les 1: Kennismaking met de basisgrondstoffen – bespreking van een basisglazuur-driehoek – maken van een glazuurmengsel
Les 2: De kleurende oxides en kleur-beïnvloedende grondstoffen: bespreking en meegeven 2 persoonlijke opdrachten.
Les 3 en 4 : Bespreking uitvoering opdrachten in groep en individueel maken van de glazurenreeksen en staaltjes uit de persoonlijke opdrachten.
Les 5: In groep bespreking gebakken staaltjes uit de 2 opdrachten. Bespreking enkele speciale effect-glazuren (indien gewenst) en bereiding van een pot van je favoriete staaltje.

KOSTPRIJS: 205 euro per persoon  – alle materiaal is inbegrepen, gereedschap wordt ter beschikking gesteld. 

De cursus loopt vanaf 4 inschrijvingen en maximaal 8 personen.
Inschrijven kan mits betaling van een voorschot van 100 euro. Gratis annuleren kan tot 7 oktober 2022.

%d bloggers liken dit: